Άρθρα, Συνεργαστήρια

Συμμετοχικό Εργαστήριο Συν-σχεδιασμού Λύσεων για τις Ενεργειακές Κοινότητες Επιχειρήσεων

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουνίου, στο κτίριο του ΕΒΕΛ στη Λεμεσό, το Συμμετοχικό Εργαστήριο Συν-σχεδιασμού Λύσεων για τις Ενεργειακές Κοινότητες Επιχειρήσεων με συνδιοργανωτές, τον Δήμο Λεμεσού, το ΕΒΕΛ και το Ινστιτούτο Κύπρου στο πλαίσιο της Αποστολής Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων μέχρι το 2030 και του πιλοτικού έργου, «Lemesos City Cooling Challenge - LC 3».

Στόχος του Συμμετοχικού Εργαστηρίου, ήταν να συζητηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων Επιχειρήσεων στην Κύπρο, οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις που προκύπτουν. .

Στον χαιρετισμό του ο Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου, Μιχάλης Φελλάς, σημείωσε μεταξύ άλλων πως το Εργαστήριο, αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να κτιστεί μια νέα σχέση συνεργασίας και να δημιουργηθεί ένα σταθερό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του Δήμου και του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως μεγάλη αναπτυξιακή και επενδυτική ευκαιρία τη συμμετοχή της Λεμεσού στον στόχο για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030, υποδεικνύοντας πως η μετάβαση προς μια πιο ανθεκτική, πιο πράσινη και πιο έξυπνη Λεμεσό, απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Ανδρέας Τσουλόφτας, ανέφερε πως το φιλόδοξο ευρωπαϊκό όραμα στο οποίο συμμετέχει η Λεμεσός, απαιτεί τη μετάβαση από τον παραδοσιακό μονόλογο, προς ένα γόνιμο και αμφίδρομο διάλογο μεταξύ φορέων, επιχειρήσεων, επιστημόνων και κοινωνίας. Πρόσθεσε επίσης πως, «η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι πια ένα μακρινό ζητούμενο, αλλά μια πιεστική ανάγκη και ταυτόχρονα και μια στρατηγική ευκαιρία».

Στο κύριο μέρος του Εργαστηρίου κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους ο Συνεργαζόμενος Καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου, Θανάσης Χατζηλάκος, ο Γιώργος Ελπιδοφόρου Ενεργειακός Μηχανικός, ερευνητής στο Ινστιτούτο Κύπρου και ο Δρ. Νέστορας Φυλακτός – Ερευνητής του Ινστιτούτου Κύπρου. Ο Δρ. Χατζηλάκος στην παρουσίαση του με τίτλο «Ενεργειακή Μετάβαση – Επιχειρηματικές Ευκαιρίες και Δυσκολίες στην Πράξη», περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να γίνει αυτή η προσπάθεια. Από την πλευρά του ο κ. Ελπιδοφόρου στην παρουσίαση του με τίτλο «Ενεργειακές Κοινότητες: Θεσμικό Πλαίσιο και ο ρόλος των επιχειρήσεων», αναφέρθηκε στη Νομοθεσία και τους Κανονισμούς που διέπουν τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων. Τέλος ο Δρ. Νέστορας Φυλακτός, στην παρουσίαση του με τίτλο, «Ευκαιρίες και Οφέλη για τις Επιχειρήσεις της Λεμεσού», εξήγησε στους συμμετέχοντες τα

οφέλη που θα προκύψουν για την κοινωνία της πόλης, μέσα από τη δημιουργία τέτοιων κοινοτήτων.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή, πέραν των τριών εισηγητών του Εργαστηρίου, της Δρος Άννα Αρτέμη, Εμπειρογνώμονα σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και του Στέλιου Κύπρου, Συντονιστή της ομάδας Τεχνικών Συστημάτων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου. Στο τελευταίο μέρος του Συμμετοχικού Εργαστηρίου, έγινε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων από όπου αντλήθηκαν χρήσιμες εισηγήσεις από τους παραγωγικούς φορείς της Λεμεσού και εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα που θα καθοδηγήσουν τα επόμενα βήματα.

σχετικά