Η ομάδα του LC3 για την συλλογή των μετρήσεων από την πιλοτική περιοχή στο Ζακάκι απαρτιζόταν από άτομα του Δήμου Λεμεσού, ΤΕΠΑΚ και του Ινστιτούτου Κύπρου. Τα δεδομένα έγιναν κατά την εβδομάδας 3-7 Ιουνίου 2024, όπου υπήρχε καύσωνας και χωρίς συννεφιά.
Ο στόχος του LC3 είναι η ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτηρίων, δηλαδή τη μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται στα κτήρια ιδιαίτερα για ψύξη.
Η περιοχή που έχει μελετηθεί πιλοτικά για το σχέδιο του LC3 είναι η περιοχή στο Ζακάκι Λεμεσού. Στα κτήρια όπου διενεργήθηκαν οι μετρήσεις, όπως αναφέρεται πιο κάτω, είναι στο Σχολείο της περιοχής, η παλαιά και νέα εκκλησία και η πολυκατοικία. Τα κτήρια επιλέχτηκαν λόγο ηλικίας και κατασκευαστικών λεπτομερειών.
Το Πακέτο Εργασίας (ΠΕ2) του έργου LC3 συντονίζεται από το Δήμο Λεμεσού, με συμμετέχοντες εταίρους το Ινστιτούτο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ και τους Φίλους της Γης. Στόχος του ΠΕ2 είναι η μετρήσεις συνθηκών των κτηρίων και του περιβάλλοντος και εύρεση τρόπων για ενεργειακή και περιβαλλοντική βελτίωση τους.
Οι μετρήσεις έγιναν στην πιλοτική περιοχή στο Ζακάκι Λεμεσού. Οι χώροι που επιλέχτηκαν να διενεργηθούν οι μετρήσεις ήταν ο χώρος της παλαιάς και νέας εκκλησίας, στον χώρο στάθμευσης κοντά στην παλαιά εκκλησία, κατά το μήκος της οδούς Πάρου, ενώ τα κτίρια που επιλέχτηκαν ήταν το σχολείο του Ζακακίου και ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας.
Στις αρχές Ιουνίου ( 3-7 Ιουνίου 2024) και εν μέσω έντονου καύσωνα, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σχετικές με 1) το μικρόκλιμα της περιοχής μελέτης, 2) την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, 3) την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι μετρήσεις που έγιναν ήταν οι εξής,
- Καταμέτρηση εξωτερικής θερμοκρασίας, αέρα και σχετικής υγρασίας της περιοχής του σχολείου, όπου έγινε χρήση μετεωρολογικού σταθμού ο οποίος εγκαταστάθηκε στην οροφή του σχολείου και ξεκίνησε να καταγράφει τα εξωτερικά δεδομένα στις 09:00 και αποσυνδέθηκε την Παρασκευή στις 11:00
- Καταμέτρηση θερμοκρασιών στις επιφάνειες του εδάφους στον χώρο στάθμευσης, κατά μήκος της οδού Πάρου και στην αυλή του σχολείου και στα δομικά στοιχεία της εκκλησίας, του σχολείου και των κάποιων τάξεων στο σχολείο. Η καταμέτρηση των θερμοκρασιών έγινε με την χρήση Θερμοκάμερα.
- Καταγραφή εσωτερικής θερμοκρασίας μέσα στα διαμέρισμα της πολυκατοικίας
- Ανάλυση περιβάλλοντος μέσα στις επιλέξιμες τάξεις στο σχολείο. Καταγραφή σωματιδίων και διοξειδίου το Άνθρακα.
Οι γραφικές παραστάσεις δείχνουν τα δεδομένα από την στιγμή καταγραφής του εξοπλισμού μέχρι την αποσύνδεση για την ταχύτητα του αέρα, την θερμοκρασία και την υγρασία,
Γραφική Παράσταση 1: Ταχύτητα αέρα
Γραφική Παράσταση 2: Δεδομένα εξωτερικής Θερμοκρασίας και Υγρασίας
Απεικόνιση της θερμοκρασίας επιφανείας της όλης περιοχής καθώς και της θερμοκρασίας περιβάλλοντος
Η καταγραφή της Θερμοκρασίας των επιφανειών της πιλοτικής περιοχής και των κτηρίων είναι σημαντικά ευρήματα και μετρήσεις καθώς μπορεί να γίνουν συγκρίσεις μετά των μέτρων αντιμετωπίσεις για να δηλωθεί η μείωση της θερμοκρασίας.
Το αντικείμενο των μετρήσεων ήταν η καταμέτρηση της Θερμοκρασίας σε επιφάνειες του εδάφους όπως και στις προσόψεις των γύρω κτηρίων όπως την παλαιά εκκλησία, την νέα εκκλησία, σε τρεις επιφάνειες του σχολείου και σε δύο σημεία όπου είναι το γήπεδο του σχολείου. Η Θερμογράφηση έγινε σε μια μέρα χωρίς νέφωση (03/06/2024) και λήφθηκαν μετρήσεις ανά 2 ώρες από 08.00 μέχρι 20.00. Η όλη διαδικασία έγινε με την χρήση Θερμοκάμερα.
Οι θερμογραφήσεις στις επιφάνειες του δρόμου έγιναν κάθετα σε ύψος 1 μέτρο από το έδαφος για την καλύτερη απεικόνιση του σημείου. Κατόπιν για τις επιφάνειες των κτηρίων που έγιναν θερμογραφήσεις από απόσταση 3 μέτρων.
Η εικόνα 2 πιο κάτω απεικονίζει τα σημεία από όπου έγιναν θερμογραφήσεις στις επιφάνειες των κτηρίων και τις διαδρομές που ακολουθήθηκαν για την Θερμογράφηση στην επιφάνεια του εδάφους.
Εικόνα 2: Σημεία Θερμογραφήσεων